مرجع تخصصی آموزش ابتدایی|اول|دوم|سوم|چهارم|پنجم|ششم|دبستان

درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده

0

درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده در یک نگاه

در این درس تلاش شده دانش آموزان با یکی دیگر از تأثیرات فناوری و زندگی بشر یعنی روش های نگهداری مواد غذایی آشنا شده، مسیر تغییر و تکامل آن را در طول تاریخ بشناسد و با برقراری ارتباط بین امکانات گذشته و حال، آینده را پیش بینی کنند و برای حل مسائل آن، راه حل پیشنهاد نمایند .

دانش آموزان در فرایند این درس می توانند آنچه را که در مورد فناوری روش های نگهداری مواد غذایی فرا گرفته اند

کتاب جامع سوم سری EQ

درس‌نامه کامل + سوالات فراوان + پاسخ‌های روان
  • &#۱۰۰۰۴;مورد تایید آموزش و پرورش
مشاهده

به سایر فناوری های مورد استفاده در زندگی تعمیم دهند.

هدف های پیامد محور درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده

در پایان این درس انتظار می رود دانش آموزان بتوانند:

۱ اطلاعاتی در مورد یک فناوری ساده (چگونگی روش های نگهداری مواد غذایی) در زندگی روزمرهٔ خود جمع آوری، ثبت و گزارش کنند.

۲ اطلاعاتی را در مورد تغییرات یک نمونه از روش های نگهداری مواد غذایی جمع آوری کرده و تغییرات آن را در یک بازده زمانی گزارش دهند.

۳ اطلاعاتی را در مورد عوامل تأثیرگذار بر فناوری یک نمونه روش های نگهداری مواد غذایی در یک بازده زمانی جمع آوری، ثبت و گزارش نمایند.

[Stellar_video_player id=”11″]

دانستنی ها درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده

ساده ترین تعریف فناوری «  به کارگیری دانش برای حل مشکل»کافی است

دانش آموزفقط این مفهوم را در فرایند آموزش این درس درک کند

یش از آنکه سیستم های خنک کننده مکانیکی اختراع شوند مردم غذاهایشان را با برف و یخ خنک نگه می داشتند.

سرداب ها نخستین سوراخ هایی بودند که در زمین حفر می شدند؛

آنها را با چوب یا کاه و پوشال مرتب و آخر سر برف و یخ در آن پر می کردند.

برای نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی می باید آنها را در درجه حرارت مناسبی سرد نگه داشت.

اما در گذشته های دور در روزهای گرم سال نگهداری گوشت، پنیر، شیر و … به آسانی ممکن نبود .

بنابراین به گوشت ها نمک فراوانی می زدند و آن را در سایه و روی سبدی که در معرض جریان هوا قرار داشت،

قرار می دادند تا گوشت بدون فاسد شدن خشک شود.

ولی نگهداری مقدار زیادی گوشت، لبنیات و … ممکن نبود،

نیاز به نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی بشر را به فکر ساختن وسیله ای که بتواند دمای مواد غذایی لازم را از آنها بگیرد

و در سرمای مناسبی برای مدتی معین نگهداری کند. بنابراین اولین یخچال ساخته شد.

روش نگهداری مواد غذایی چیست؟

از آنجایی که نمی توان تمام مواد غذایی را تازه مصرف کرد

باید از آنها طوری نگهداری شود تا قابل مصرف و کمتر خواص خود را از دست دهند.

با به کار بردن روش هایی مانند انجماد و خشک کردن و دیگر روش ها می توان مواد غذایی را سالم نگه داشت.

در روش نگهداری انجماد آسیب موادغذایی در مقایسه با سایر روش های نگهداری کمتر است.

فعالیت های یادگیری درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده

قبل از ذکر نکات آموزشی برای کمک به درک مفاهیم گذشته و آینده معادل قدیم را برای گذشته استفاده کنید

با سؤال از دانش آموزان می توانید متوجه شوید قدیم یا گذشته از نظر آنان تا چه میزان به عقب برمی گردد.

قبل از پرداختن به درس، پرسش های زیر را که هدف آنها صرفاً تمرکز دانش آموزان روی بحث با استفاده از دانستنی های قبلی است طرح شود

زمان های قدیم که هنوز یخچال درست نشده بود تا به کمک آن بتوانند مواد غذایی خود را خنک نگه دارند.

انسان ها از چه وسایلی برای خنک کردن مواد غذایی خود استفاده می کردند؟

دانش آموزان را ترغیب کنید تا با پرسش و گفتگو و انجام مصاحبه با بزرگ ترها از موضوع نیاز انسان به یخچال در گذشته و حال آگاهی یابند و گزارش تهیه کنند.

یک جلسه برای گفت وگو در کلاس اختصاص دهید و درباره علت تغییر یخچال ها با گذشتزمان با بچه ها گفت وگو کنید و از آنها بخواهید آینده این تغییرات را پیش بینی کنند.

فعالیت اجرایی درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده

با بردن دانش آموزان به یک کارخانهٔ تهیه مربا به روش صنعتی در فرصتی مناسب از مسئول کارخانه بخواهید درباره شغل خود از نظر چگونگی فعالیت، ساعت کار اقتصادی و زحماتی که برای آماده سازی می کشند برای آنها صحبت کنند.

برای تأمین تندرستی انسان، بهداشت و چگونگی نگهداری مواد غذایی و بسته بندی آن به دانش آموزان آموزش دهید.

ایجاد روحیه کار گروهی در دانش آموزان از طریق درگیر کردن آنها در یکی از موارد پیشنهادی در رابطه با نگهداری مواد غذایی در فعالیت گروهی و ارائه به کلاس به طور مثال:

یکی از گروه ها در رابطه یکی از موارد پیشنهادی در رابطه با نگهداری مواد غذایی به روش آویزان کردن اغذیه به دیوار یا سقف اطلاعاتی کسب کرده و به کلاس ارائه دهند.

سازماندهی کلاس به صورتی که دانش آموزان بتوانند دربارهٔ توضیحات خود بحث کنند.

به این ترتیب آنان در می یابند که چیزهایی هم وجود دارد که خودشان به آنها فکر نکرده اند.

نتیجه گیری از بحث و انتخاب بهترین راه حل را که احتمالاً تلفیق راه های ارائه شده است،

فراموش نکنید. کمک به شاگردان برای طراحی کردن،

از طریق پرسش هایی دربارهٔ اینکه در حین انجام دادن تحقیق باید چه چیز را ثابت نگه داشت، چه چیز را تغییر داد.

در مورد کار هایی که هر گروه انجام داده است  به بحث و تبادل نظر بپردازید

تا هر گروه به نقاط ضعف و قوت کار خود پی ببرد و از روش دیگر گروه ها الگو بگیرد.

روش های پیشنهادی خارج از کتاب:

نگهداری مواد غذایی به روش قرار دادن در یخ
نگهداری مواد غذایی به روش آویزان کردن اغذیه به دیوار یا سقف
نگهداری مواد غذایی به طریق قرار دادن آنها در زیرزمین های خنک و دور از نور
نگهداری مواد غذایی به روش خشک کردن
نگهداری مواد غذایی با استفاده از سرما
روش های نگهداری مواد غذایی به روش ترشی گذاشتن و نمک زدن و دود دادن
نگهداری مواد غذایی به طریق مربا گذاشتن
روش نگهداری مواد غذایی به روش قورمه کردن

نگهداری مواد غذایی به روش چال کردن در خاک
نگهداری مواد غذایی به روش قرار دادن اغذیه در داخل کاه یا کاه و شن با هم

فعالیت ساده درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده :

بچه ها با انجام یک فعالیت ساده با یک گلدان سفالی، یخچال بسازند.

آنچه نیاز دارید: پارچ آب، یک گلدان سفالی، یک ظرف بزرگ شیشه ای، قوطی نوشیدنی.

طرز کار:
۱ قوطی نوشیدنی را داخل ظرف بگذارید.
۲ گلدان را وارونه روی قوطی بگذارید، روی گلدان آب بریزید تا به طور کامل خیس شود.
۳ گلدان و ظرف را در یک جای آفتابی قرار دهید (گلدان خشک می شود و نوشیدنیسرد می شود).
۴ پس از یک ساعت گلدان را بردارید، نوشیدنی به اندازه کافی خنک شده است.

پاسخ به پرسش های درس ۱۴ علوم سوم ابتدایی از گذشته تا آینده :

۱ به نظر شما با گذشت زمان یخچال ها چه تغییراتی کرده اند؟

هدف از پرسش جلب توجه دانش آموزان به تکامل، فناوری در طول تاریخ بشر است

که با استفاده از دانش و تجربیات خود در طول تاریخ و با گذشت زمان اشکالات یخچال ها را برطرف نموده و محاسن آنها را افزایش داده است.

۲ پیش بینی کنید چه تغییراتی در یخچال ها به وجود خواهد آمد؟

هدف از پرسش اجازه دهید دانش آموزان هر پاسخی که مایلند بدهند،

شما توجه آنان را به رفع مشکلات یخچال های فعلی جلب کنید.

۳ با گذشت زمان، یخچال ها چه تغییراتی کرده اند؟

اگر بچه ها عکسی از یخچال های قدیمی از گذشته دارند،

از آنها بخواهید به مدرسه بیاورند و آنها را با نمونه های امروزی مقایسه کنند.

۴ دربارهٔ روش های سنتی خشک کردن مواد غذایی گفت وگو کنید؟

نگهداری مواد غذایی به طریق سنتی در شکل خود از قدیمی ترین روش نگهداری مواد غذایی است که در اکثر نقاط جهان رایج بوده است

و هم اکنون نیز در بسیاری از نقاط جهان ازجمله روستا های ایران رایج است.

با بکار بردن این روش ها، اهالی روستا ها و یا شهر ها می توانند از میوه جات و سبزیجات دلخواه خود در تمام فصول استفاده نمایند.

بدین ترتیب که انواع غذاها را با روش های گوناگون خشک کردن، یخ زدن،

به سقف آویختن و در چاه وارد کردن و یا در زمین چال کردن و غیره برای مدت طولانی نگهداری می کنند.

۵ با گذشت زمان روش های خشک کردن مواد غذایی چه تغییراتی کرده اند؟

خشک کردن مواد غذایی به منظور نگهداری طولانی روشی است

که هم به صورت سنتی و هم به صورت صنعتی انجام می گیرد.

این روش بیشتر برای نگهداری سبزی، میوه، شیر و بعضی از فرآورده های شیری و به صورت سنتی برای نگهداری گوشت در مناطق گرم و کویری که دسترسی به یخچال ندارند استفاده می گردد

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.